Подгориця і весна в Чорногорії

Подгориця, трансформер

Зараз за вікном осінь, а я її не дуже люблю. Можливо, я ще недостатньо старий, щоб її полюбити) Тому, я покажу вам, яка в Чорногорії весна. А заодно трішки розкажу про наш переїзд...

Ми прилетіли в Чорногорію 28 лютого 2015 року. Це був наш третій візит в цю країну, але цього разу ми планували залишитись тут на довший час — пожити, а не як туристи. Весною, чартерних рейсів з України в Чорногорію немає, тому ціна на квитки відповідна. Ми летіли транзитом через Стамбул і це обійшлось нам в 250 $ за два квитки.

Весняна Подгориця

Спочатку, ми вирішили зупинитись в Подгориці — столиці Чорногорії. Подгориця (Podgorica), це не тільки столиця країни, а і найбільше місто в Чорногорії. Приблизна площа міста 108 км², кількість населення за переписом 2011 року становить більше 187 тис. чоловік, а всієї општини (області) складає близько 205 тис. чоловік.
Міст Міленіум
Міст «Міленіум» (Миленијум). Росіяни називають його «Мост Тысячелетия»

Незважаючи на те, що на цю пору року припадає чимало опадів, нам пощастило — було сонячно і сухо майже всі 4 дні нашого перебування у столиці. В наступній статті я розкажу про місце нашої тимчасової дислокації — хостел «Explorer».
Сонячна весна
Такою була погода перші три дні (фото з балкону нашого хостелу)
Похмура весна
Погода в останній день
Подгориця, як і вся Чорногорія загалом, виглядає досить бідно. Воно і не дивно, бо середня заробітна плата (вже без податків) станом на 2014 рік складала 504 євро в Подгорицькій општині і менше 300 євро по країні загалом. Хоча, з іншого боку, за кількістю ВВП на душу населення в 2014 році Чорногорія (77 місце, 14 996 $) добряче обганяє Україну (106 місце, 8 668 $). Кому цікаво, хто займає призові місця — дивіться повний список країн за ВВП (ПКС).
Парк Негуша (Njegošev Park)
Парк «Негуша» (Njegošev Park)
Сквер Газела (Gazela)
Сквер біля мосту «Газела» (Gazela)

Мої загальні враження про Подгорицю позитивні: вона охайна, зелена, компактна і має непогану інфраструктуру (на мій погляд). Також в столиці є свій шарм і її легко відрізнити від інших чорногорських міст.
Вулиця Подгориці

Ігровий комп'ютерний клуб

Цвіт мигдалю
2 березня, квітне мигдаль
Міст Міленіум
Міст обійшовся в 7 мільйонів євро

Хоча, є і проблемні місця. Не дивлячись на те, що саме місто досить чисте, схили вздовж річки Морача (Morača) слугують місцевим сміттєзвалищем.
Сміттєзвалище

Також залишились сліди югославського соціалізму. Комусь ностальгія, а комусь, як мені, відраза.
Югославський соціалізм
Це і наступне фото зроблені влітку, але картини це не змінює
Югославська забудова

А ще, нам поталанило застати в Подгориці експозицію роботів-трансформерів від Данило Балетік (Danilo Baletic). На даний момент (31.10.2015) вони виставлені в Белграді і подейкують, що їх хоче придбати Залізний Арні.
Трансформер на вулиці

Трансформер від Данило Балетік (Danilo Baletic)

Яка весною в Чорногорії погода?

Погода дуже різна і може різко змінюватись протягом дня. Початок весни в Чорногорії більш похмурий і дощовитий. Згідно статистики, сонячним, є тільки кожен третій день. Але ближче до літа все кардинально змінюється — дощі зникають і майже кожен день сонячний. Середньодобова температура в березні становить 10.5 °C, а в травні це вже 19 °C. Денна температура вища за середньодобову приблизно на 4-7 °C.
Буляриця (Buljarica)
9 березня, вид на пляж Буляриця (Buljarica) згори

Саме літо настає значно раніше ніж в Україні. Наприклад, я відкрив сезон купання 22 квітня. Вода була досить холодна, але температура повітря перевищувала 25 °C. Варто відмітити, що на півночі країни, в цей час, лежить сніг.
Лучіце (Lučice)
Це і наступне фото зроблені 30 травня на пляжі Лучіце (Lučice)

Лучіце збоку
Туристів мало, вода дуже чиста і помірно тепла

Також бувають сильні зливи, котрі мають вражаючі, негативні наслідки.
Розвалений міст на Буляриці
Зруйнований внаслідок сильної зливи місток в селищі Буляриця (Buljarica)

Шторми в Чорногорії не такі сильні, як можуть бути на Чорному морі, тому тут немає хвилерізів. Зате бувають невеличкі смерчі (цей я зняв восени):
Bogdan Zelinsky (@thelinsky)

Я знаю, що в Україні теж бувають смерчі, але місцеві мені не вірять. Тому, якщо в когось є відео, то залишайте в коментарях.