Гроші — не головне?

Перший слід людини на місяці

Гроші — не головне, стверджує пересічний українець... І кожен ранок п’є свою розчинну каву або чай з прокладки і йде батрачити на ненависну роботу за національну гордість — гривню.

Гроші — не головне. Головне — це здоров’я! Так думає значна частина населення неньки України і мабуть саме через це в нас така потужна система охорони здоров’я, що можна померти ще до того, як по тебе приїде корито карета швидкої допомоги.
Корито швидкої допомоги
Карета швидкої, яка, мабуть, пережила кількох водіїв

Гроші — не головне. Головне — це діти. Діти-квіти, як же без них? Без них ми не зможемо зайняти перше місце в Європі по кількості абортів.

Гроші — не головне. Головне — це щастя. А що таке щастя і чи залежить воно від кількості грошей? Тут можна довго сперечатись. А можна просто вийти на вулицю і зазирнути у лиця зубожілих громадян країни і побачити в них... Багато чого, але точно не щастя.

Ну і нарешті, як же ж я міг забути? Головне — це Бог. Тому потрібно молитись кожен день по три рази, і Бог обов’язково простить вам всі гріхи. І то нічого, що тій книжці з списком грішків менше двох тисяч років, і що її написали такі самі люди... І взагалі, навіщо замолювати гріхи? Може, краще їх не чинити? Не носити на шиї труп замордованого чоловіка?

Money Talks, Bullshit Walks

Money Talks, Bullshit Walks by Tim Lahan
Ілюстрація від Tim Lahan, «Money Talks, Bullshit Walks»
Безумовно, гроші — не головне. Головне — їх кількість як ти їх витрачаєш? Можна прожити все життя в блискучому палаці, обставленому золотими батонами раритетами і коштовними речами з усього світу, і навіть камінчиком з експедиції Ніла Армстронга, а можна все життя подорожувати планетою, і один фіг прожити марно. Тоді можна було б і не жити, а зразу до Бога?

Витрачати гроші потрібно так, ніби ти витрачаєш хвилини, години і роки людського життя (залежно від суми). Ми живемо в матеріальному світі, хочеться нам того чи ні. І якщо ціль вашого життя не аскетичне проживання на горі Фудзіяма, то вам потрібні гроші. А якщо ви хочете придумати новий «iPhone», «Tesla» і взагалі будь-що з серії «The Next Big Thing», то вам потрібно багато грошей, дуже багато. Я, наприклад, хочу роботів зі штучним інтелектом, а ви?

Але ж не можуть всі щось придумувати і винаходити. Однозначно, це теж правда, бо як каже моя тітка: «всякі є і всяких треба». Але і не для того ж ви живете на цій Землі, щоб дивитись на обшарпані стіни своїх під’їздів і їздити по роздовбаних дорогах на маршрутці на роботу, де вас кохають за скупий гріш трішки багатші і хитріші від вас люди?

Навіть якщо у вас немає амбітних планів, щодо свого існування, то принаймні мінімальне розуміння значення грошей в вашому житті може змінити його до невпізнаваності. І не тільки ваше, а й всієї країни і планети в цілому.

Гроші не вирішують все, але вони здатні вирішити 90% ваших проблем і дають вам унікальну можливість користуватись часом інших людей, фактично збільшуючи час вашого життя і ваших можливостей. Тому поважайте гроші, шануйте свій час і ви не проживете марно.

Саме гроші дають можливість залишити свій слід в історії. A яким буде твій слід? — Залежить тільки від тебе.